A képzett munkaerő, autószerelők, autóbuszvezetők szakmát elhagyók száma, az elmúlt két évben végrehajtott és jelentősnek mondható béremelésnek ellenére sem állt meg. Vannak olyan régiók, akik már olyan munkaerőhiányt kénytelenek tudomásúl venni, ami lehetetlenné teszi a hivatalos menetrendben meghirdetett járatok maradéktalan kiállítását és közlekedtetését.

 

A Volán társaságoknál jelentősen növelni kell a munkavállalók órabérét és a SZAKSZ úgy gondolja, hogy – a gyakorlati idő figyelembevételével – a bruttó 1800-2000 forint kürüli, minimum órabérek alkalmazása elkerülhetetlenné vált, a közösségi közlekedést végző társaságoknál.

 

Az üzemanyag megtakarítás igazságtalannak mondható rendszere és a hektikusan változó elszámolt összegek, továbbá a cafeteria rendszer átalakítása miatt is időszerűvé vált azon gondolkodni, hogy a jövedelemként kifizetett összegeket, a bértömegbe történő átcsoportosítással biztosítanák a társaságok az alapórabéremelés egy részét.

 

A Közlekedési Dolgozók Szakszervezeteinek Szövetsége (KDSZSZ) a Munkáltatói Szövetségnél (KKVSZ), múlt héten ismételten kezdeményezte a három éves (2017-2019.) bérmegállapodás felülvizsgálatát és újratárgyalását, ahol a Szövetségünk képviselni fogja a fentiekben leírt álláspontját azt, hogy a Volán szakmában az alapórabérek, a minimum bruttó 2 000 Ft-ot érjék el.

 

Az államilag támogatott képzés (autóbuszvezetők, autószerelők stb.) csak részben eredményes, mivel a frissen végzett munkaerő a társaságoknál – a bel és külföldi munkaerőpiac által nyújtott előnyösebb lehetőségeket figyelembe véve – nem marad meg, nagy számban még a tanulmányi szerződést is figyelmen kívül hagyva, munkaviszonyukat megszüntetik a képzést biztosító munkáltatónál.

 

Tehát a képzés, csak egy jelentős bérfejlesztés párosításával biztosítja a jövőben a képzett munkaerőt, a közösségi közlekedést ellátó állami, valamint önkormányzati tulajdonú társaságoknál.

Abban az esetben, ha ez rövid időn belül nem történik meg, akkor az EU azon tagországainak képzünk autóbuszvezetőket, akik a magyarországi keresetek többszöröséért alkalmazzák a magyar munkaerőt.

 

 

 

Dobi István

KDSZSZ elnök

Megosztás:
  • 398
  • 0